• Psst! Ano, Ty! Ještě nejsi zaregistrovaný na našem herním fóru? Přicházíš tak o možnost zapojit se do diskuzí a navíc si tu můžeš zkrátit čekání například při výstavbě nové budovy či jednotek. Zaregistruj se ještě dnes pomocí následujícího odkazu:

    » Vytvořit účet na fóru

Hra s roky

Stav
Uzavřeno pro další odpovědi.

DeletedUser25426

Guest
1849

Zemřel Edgar Allan Poe,
autor fantastických a mystických příběhů a zakladatel detektivního žánru.
 

DeletedUser33829

Guest
Hezké, došlo na rok 1848 a můžu odpovídat já.:cool Napsat jen jednu událost by si tento rok nezasloužil.:blush

Ve Francii abdikoval poslední francouzský král Ludvík Filip z vedlejší orleánské větve Bourbonů a vyhlásili druhou republiku, jejíž prezidentem se stal Napoleon III., synovec Napoleona I., který se pak stal císařem.

V Londýně Marx s Engelsem vydali Manifest komunistické strany.

V březnu vypukla revoluce ve Vídni a král Ferdinand I. Dobrotivý odvolal z funkce kancléře Metternicha. Propukla revoluce v Uhrách - maďarský básník Sándor Petöfi, nebo člověk s krásným jménem Lajos Kossuth, to když se řeklo ve škole, tak výsměch přes celou třídu.:D

Od května se konal ve Frankfurtu nad Mohanem Frankfurtský sněm, kde se sjeli zástupci z Německého spolku, Češi nepřijeli z popudu Františka Palackého.
V červnu svolal František Palacký do Prahy Slovanský sjezd, kde se dorozumívalo německy.:D Po jeho skončení vypukla revoluce i v Praze, kterou potlačilo vojsko generála Alfréda Windischgrätze a umřela přitom jeho manželka, kterou zasáhla neznámá kulka.

V červenci začal Vídeňský sněm, který připravoval ústavu, kvůli nové revoluci se pak přesunul do Kroměříže, ale následujícího roku v březnu byl novým panovníkem rozpuštěn.

7. září rakouský císař zrušil robotu, i když se sedláci museli následujících 20 let z robotní povinnosti vykoupit.

V říjnu ve Vídni zlynčovali ministra války jehož jméno si nepamatuji a pověsili ho na lampu.

2. prosince v Olomouci abdikoval Feridnand I. Dobrotivý a novým císařem rakouským se stal František Josef I.

A dalo by se pokračovat, tak jen to na co jsme si vzpomněl.:pardon
 

DeletedUser27494

Guest
1847

Události

Strakonický dudák aneb Hody divých žen Premiéra Strakonického dudáka 21. listopad 1847 byl oním významným dnem, kdy v prostorách Královského stavovského divadla v Praze měla premiéru tehdy neobvykle očekávaná hra zvaná Strakonický dudák aneb Hody divých žen.
Ptáte se, v čem to bylo neobvyklé?
Důvod je jednoduchý. O této pohádkové hře totiž informoval český i německý tisk ještě před samotnou premiérou, což bylo na tehdejší dobu opravdu nezvyklé.
Tvůrce naší národní hymny Josef Kajetán Tyl sklidil za pohádkovou hru velmi pozitivní reakce, nutno dodat, že i ze strany Karla Havlíčka Borovského, který byl znám svou neskrývanou kritikou Tylovského pojetí obrozenectví.
 
Naposledy upraveno moderátorem:

DeletedUser35385

Guest
Prvým jazykovedným dielom o gramatike je Štúrova Náuka reči slovenskej z r. 1846


Ľudovít Štúr v tomto diele geniálne myslel na celý slovenský národ, uvedomujúc si aj rôzne nuansy slovenských dialektov.
Bratislava - Štúr, Hurban a Hodža boli muži činu. Na schôdzke v Hlbokom si presne určili úlohy, ktoré musí každý z nich na začiatku cesty k spisovnej slovenčine čo najskôr splniť. Hodža dostal za úlohu napísať národno-obranný spis, v ktorom vyargumentuje slovenský národný pohyb a odmietne všetky útoky proti nemu, vrátane začínajúcich sa útokov proti projektu spisovnej slovenčiny. Hodža potom napísal esej Dobruo slovo Slovákom súcim na slovo. Hurban si zobral za svoje pripraviť a vydať literárny almanach s príspevkami len v slovenčine. Vzniklo tak prvé literárne dielo v štúrovskej slovenčine, druhý ročník almanachu Nitra (1844). Štúrovi pripadla najťažšia úloha - odôvodniť vznik spisovnej slovenčiny a pripraviť jazykovedný projekt slovenskej gramatiky. V podstate si tú úlohu prisúdil sám. Cítil sa na ňu pripravený i povolaný, veď mal za sebou dva roky intenzívneho štúdia jazykovedy v Halle.
Štúr sa pustil do práce začiatkom roku 1844. Okrem množstva inej práce a iných úloh, za pol roka napísal esej Nárečja slovenskuo a potreba písaňja v tomto nárečí a v rukopise ho priniesol na ustanovujúce zasadnutie spolku Tatrín koncom augusta 1844. Aj keď poniektorí účastníci mali pripomienky k čiastkovým bodom jeho koncepcie, ktoré vysvetlil viac-menej ústne, lebo samotnú gramatiku ešte nemal, zdôvodňujúci spis Nárečja slovenskuo... odobrili a prijali. S týmto vedomím sa Štúr vrátil do Bratislavy a pokračoval v tvorbe slovenskej gramatiky. Tak vznikla „Nauka reči slovenskej, vistavená od Ludevíta Štúra nákladom Tatrína číslo 1“, ako so doslovne píše na titulnom liste. Oba spisy potom vyšli tesne po sebe v roku 1846. Je zaujímavé, že ani jedno dielo nemá na titulnom liste uvedený rok vydania.
Náuka reči slovenskej (už budeme písať v dnešnej podobe slovenčiny) je prvým jazykovedným dielom o gramatike slovenského jazyka. Gramatická časť diela je rozdelená na tri časti. V prvej Štúr rozoberá naše hláskoslovie, kmeňoslovie (náuka o tvorení a význame slovných kmeňov a odvodzovaní slov), morfológiu (tvaroslovie), ortoepiu (náuka o výslovnosti) a pravopis. V druhej časti rozoberá flexiu (skloňovanie a časovanie) a v tretej časti syntax (vetnú skladbu). A to je základ našej gramatiky, z ktorého žijeme dodnes. V tomto zmysle Ľudovít Štúr zostáva hlavným a neodškriepiteľným kodifikátorom spisovnej slovenčiny a významným slovenským jazykovedcom, ak nie najvýznamnejším. A to napriek tomu, že niektoré čiastkové hláskoslovné a pravopisné normy sa v priebehu desaťročí zmenili.
Ľudovít Štúr v tomto diele geniálne myslel na celý slovenský národ, uvedomujúc si aj rôzne nuansy slovenských dialektov. Svedčí o tom záver úvodu k Náuke reči slovenskej, kde napísal: „Gramatika naša vystaví teda túto opravdivú slovenčinu s pobočným ohľadom na iné rozličnorečia naše: dal by Boh, aby k novému tomuto nastávajúcemu životu slovenskému, k životu sviežemu v jednote cestu šťastlivo prekliesnila.“
 

Biblos

Zasloužilý veterán
VIP
Registrovaný uživatel
Počet poděkování
1.322
1845

První slavnostní vlak projel na trase Vídeň – Olomouc – Praha. Byla dobudována Severní státní dráha mezi Olomoucí a Prahou. Bylo to na Masarykovo nádraží - Historicky je to první nádraží parostrojní železnice v Praze. Umístění nádraží a kolejiště navrhl roku 1842 Jan Perner, budovy architekt Antonín Jüngling; postavily je firmy Vojtěch Lanna a bratři Kleinové v letech 18441845 jako součást trati Praha–Olomouc.

P%C5%99%C3%ADjezd_prvn%C3%ADho_vlaku_z_V%C3%ADdn%C4%9B_do_Prahy_1845_-_2.gif
 

Deynor

Pokročilý uživatel
Registrovaný uživatel
Počet poděkování
196
1844 - Byl objeven chemický prvek ruthenium.
 

Deynor

Pokročilý uživatel
Registrovaný uživatel
Počet poděkování
196
1842 - Britský anatom a paleontolog Richard Owen dává jedné populární skupině pravěkých plazů název Dinosauria (dinosauři).
 

Lotosový kvítek

Zkušený uživatel
Registrovaný uživatel
Počet poděkování
115
Dobové noviny:

Reportáž z parníku Bohemia:
Nový, velkolepý podnik byl včera korunován nejnádhernějším úspěchem. Parník Bohemia, první, který zkusil svůj let z Prahy po vlnách Vltavy a Labe, pozdravil 26. května o 9 1/2 hodině večer nenadále přívětivé hlavní město Saska. Tato loď byla uplynulé zimy postavena u Prahy chvalně známými anglickými inženýry Andrewsem a Rustonem podle pokynů a za součinnosti c.k. rak. loďmistra Vojtěcha Lanny, a opatřena strojem s pohyblivými válci od firmy J. Penn et Son.

Hezké plavidlo se dalo do pohybu z Obříství za ran z moždířů, dělostřelbou, zvuků hudby a jásotu i provoláváním slávy neuvěřitelného množství lidí a ze všech míst sem přispěchavších obyvatel.

:)
A tak 25.5.1841 začala průkopnická éra lodní linky Drážďany - Praha (která ale nekončila v Praze a ani na Mělníku, ale v Obříství) ;)
Jaj...díky za rok 1841 !!! ;))))
 

Deynor

Pokročilý uživatel
Registrovaný uživatel
Počet poděkování
196
1840 - V Rusku se začaly ve větším měřítku pěstovat brambory. Samozřejmě, z něčeho si ten svůj drink musí dělat... :D
 
Stav
Uzavřeno pro další odpovědi.
Nahoru