• Psst! Ano, Ty! Ještě nejsi zaregistrovaný na našem herním fóru? Přicházíš tak o možnost zapojit se do diskuzí a navíc si tu můžeš zkrátit čekání například při výstavbě nové budovy či jednotek. Zaregistruj se ještě dnes pomocí následujícího odkazu:

    » Vytvořit účet na fóru

Lissy Paolohn

Stav
Uzavřeno pro další odpovědi.

Lissy Paolohn

Nový uživatel
Registrovaný uživatel
Počet poděkování
3
Opravdu to chceš vědět?

Dívčí smích se rozlehl ztemnělou světnicí. Nebyl nijak hlučný, nechtěly vzbudit ostatní člny rodiny v domě. Ale vzrušení a očekávání nedalo jim být v klidu. Dvě ze sester, nejstarší, se rychle strojily, aby mohly být za rozbřesku v zahradě. Sukně se mihly ve dveřích a za chvíli už bosé nožky pospíchaly úspornými kroky přes studený trávník. Obě dvě se přitiskly k sobě a těsněji přitáhly vlněný pléd k tělu, aby zmírnily okolní chlad. Čekaly, až se zrodí první sluneční paprsky.

Starší myslela na svého nastávajícího. Chtěli se vzít už před rokem, ale nedostatek peněz jim v tom zabránil. Nakonec se mládenec nechal naverbovat na loď. Mladší měla v hlavě několik hochů, které potkala u muziky a nemohla se rozhodnout, kterému by měla projevit náklonnost. Obě doufaly, že barborky pomohou. Jedna chtěla vědět kdy se vdá, druhá koho si má oblíbit.

Tou dobou na moři se odehrávala tragédie. Bouře se hnala přes loď, která se kymácela ze strany na stranu. Navíc někdo upustil hořící svíčku v barborce - komoře se střelným prachem. Všem se v tu chvíli udělalo špatně. Podívali se ven, bouře pomalu končila, ale hřmění neustávalo. Proti nim se na moři rýsovala nepřátelská loď.

Ve stejnou chvíli se v dole kousek za vesnicí modlil otec obou dcer. Pracoval dlouho do noci, aby uživil svou rodinu. Když usoudil, že je čas svítání, stekla mu po tváři slza. Vzpomněl si na den, kdy tajně sledoval svou milou, kolik barborek si ponese domů. Jaká byla jeho radost když poznal, že myslí jen na něj. Věděl, že jeho dcery dnes udělají to samé. A přál si je se ženou tajně sledovat z okna domu. Kdyby vchod nezavalil balvan, mohl to být krásný začátek dne.

Starší dceři později větvička zvadla. Chodila pak celá bledá, snad si přála tenkrát neulomit barborku. Přála si čekat na svého milého. Zato mladší dcera celá zářila a vetkla si rozkvetlou barborku za blůzku. To aby jí pomohla přivábit milého.

(Pro lepší pochopení: Dívky si ulomily barborku, a do kolika dnů vykvetla, tolikátý den se měly vdát. A nebo si pojmenovaly podle konkrétních hochů několik větviček a která větvička vykvetla nejdříve, tak toho hocha si měla dívka vzít.)
 

Biblos

Zasloužilý veterán
VIP
Registrovaný uživatel
Počet poděkování
1.322
Takže tu máme zastoupen i pochmurný příběh. Ale středověk nebyl je lesk paláců a božích chrámů, ale i drsný denní boj o přežití.
 

Lissy Paolohn

Nový uživatel
Registrovaný uživatel
Počet poděkování
3
Chtěla jsem zachytit takový ten obyčejný život, kde se prolínají radosti i starosti.
 
Stav
Uzavřeno pro další odpovědi.
Nahoru