Promiň read12, ale na tohle jsem se připravil, protože přesně tohle jsem čekal, i když od někoho z DK Týmu.
V mýtu básnické licence mi pomůžou dva básnicí - pan šachlik a pan Karel Jaromír Erben. Šachlík napsal text, když umřela zdejší jedna hráčka, ten mám dodnes na profilu, ale upravil jsem si jej a v něm pan šachlík takovými básnickými licencemi perlil jedna báseň, když kondoluje místo upřímné soustrasti, příjemnou soustrast a šachlíkovy texty dokáží půlnoc odbýt i pan Einstein by jen zíral.

Rozebírat tu jako paní profesorka češtiny proč čas může odbít, nikoliv odbýt nebudu, jednak stačí trochu zapojit mozek a domyslí to snad každému, jednak mě to nebaví a je to klasifikováno jako rýpání. Ale vzpomínám to tu protože, Karel Jaromír Erben napsal báseň, kterou měl snad každý ve školní čítance a jedna jeho báseň začíná naprosto zlidovělým začátkem, na který si každý vzpomene
Již jedenáctá odbila, a lampa ještě svítila. Taký velký básník to byl a jedenáctá mu klasicky odbila, ale prostě kam se hrabe Erben na zdejší básníky.
To, že jsi pochopil, že sklady jsou prázdné, jsi pochopil díky slovu hlady, nikoliv díky patvaru slova zívat. A teď mě napadla další hypotéza daného slova. Původně jsem si myslel, že je to kvůli shodné (dané slovo můžeš vyslovit jako zhodná i schodná) znělosti daných slov a neznalosti významu autora, nicméně teď mě napadá jiná hypotéza, že daný autor si spletl sloveso zívat se slovesem zet. Např. Lednička zeje prázdnotou, nikoliv zívá prázdnotou.

Nebo pozor, aby Tě nespolkla.
A myslím, že jsem přišel na zakopaného psa. Nejedná se o žádnou licenci, místo slovesa zeje, použil autor podobné sloveso zívat, které se ale v daném kontextu nepoužívá, a kdyby autor chtěl perlit básnickými licencemi, pak použije raději tvar vzývají, protože sklady naříkat přece nemůžou.

Nebo jak jsem původně omylem četl slovo zpívají, zvířata když mají hlad vydávají některá hlasité zvuky, které lze označit za zpěv, takže to bych bral taky jako básnickou licenci.
A všechno tu omlouvat tím, že je Čech a má básnické licence, hlavně tedy, kdy chyby jsou z nevědomosti a neúmyslné je... Koledy jsou spíše lidového charakteru, jak umělého, i když to nemusí být nutnost.:hi