Dedina Durangs patrila do ríše kráľa Oltherda.
Bola to obchodná dedina bez vojakov.
V dedine žil aj vynálezca, ktorý mal odvážnu a krásnu dcéru Aletheian.
Starší muž mal iba ju a naučil ju všetko čo vedel, taktiež výborne bojovať. Jej odvaha bola väčšia ako mnohých vojakov.
Jej otcovi vždy vŕtalo v hlave, že dedina je obranne nezabezpečená.
Vypracoval preto obranný plán. Vymyslel stroje, ktoré nazval katapulty. Mali byť naložené množstvo menších balvanov.
Poprosil kráľa, aby mohol tento obranný plán zabudovať v ich dedine.... Kráľ to napokon povolil.
Katapulty zabudovali na hradby na štyroch svetových stranách.
Okrem toho vybudoval vo vzdialenosti dvoch kilometrov jeden zákop, ktorý bol naplnený zospodu tenkými, suchými konármi a zvrchu slamou splývajúcou s okolím.
Na cestách boli v zemi mostíky tak, aby si to nikto nevšimol. Zákop bol vykopaný do kružnice okolo celých hradieb. Druhý bol vykopaný v okolí hôr v ktorých sa dedina nachádzala....rovnakým systémom približne 2 kilometrov od prvého. Zákopy boli vzájomne prepojené.
Prešlo pár mesiacov od dokončenia a na dedinu sa ráno blížil nepriateľ. Všetci okrem Aletheian sa poskrývali.. Jej otec ju nedokázal zastaviť- bol veľmi chorý.
Nepriateľ obkľúčil dedinu zo všetkých strán. Aletheian poznala otcov obranný systém dokonale a vedela čo spraviť. Vystrelila ohnivý šíp do slamy, ktorá začala hneď horieť. Zapálili sa obidve kružnice a zabránili nepriateľskému vojsku príchod k dedine a zároveň aj útek na zavolanie pomoci. Aletheian sa rozbehla po hradbách a odpálila muníciu zo všetkých katapultov. Balvany zasiahli všetko živé.
Dym taktiež oznámil susedným dedinám, že potrebujú pomoc.
Jediná žena takto porazila tisíce mužov.
V ten deň pomenoval starček tento systém
Aletheianine výstražne ohne. Kráľ ho zaviedol do každej dediny a starčekovy povedal, že mu splní akékoľvek želanie. Ten ho poprosil aby sa postaral o Aletheian a deň na to zomrel.
Ponaučenie: Jeden rozum je lepší ako tisícky zbraní.
[SPOIL]UF....na poslednú chvíľu som to prerobil

zistil som, že sa neoplatí čakať do poslednej chvíle inak Vás niekto predbehne s nápadom

ale čo už
Možno to nieje nič moc, ale baví ma písať

verím, že sa to bude aspoň niekomu páčiť
Zřejmě nesmí být delší než 300 slov
Co se týká Kosmase, tak mi to přijde nejvhodnější s ohledem na naše dějiny, ale pokud přijde s jiným originálním názvema bude seriozní a vhodný, tak proč ne, ale museli by s tím souhlasit moderátoři
Jinak jsem velmi rád, že má soutěž vzbudila takový zájem a moc za něj děkuji. Věřím, že bdu svěskem skvělých
báji, básní a dalších slohových útvarů hodných Divokých kmenů
zobral som to doslovne

dúfam, že to nevadí
Ak môžem poprosiť tak opäť by mi to mohol prepočítať niekto z vedúcich pre istotu. Malo by to byť opäť presne 300 slov

a oznámil prípadny vyšší počet
Dopredu ďakujem
A šete viete, že je strašne ťažké vtrepať príbeh do toľko málo slov ?

[/SPOIL]