• Psst! Ano, Ty! Ještě nejsi zaregistrovaný na našem herním fóru? Přicházíš tak o možnost zapojit se do diskuzí a navíc si tu můžeš zkrátit čekání například při výstavbě nové budovy či jednotek. Zaregistruj se ještě dnes pomocí následujícího odkazu:

    » Vytvořit účet na fóru

MORAVA ... krásná zem

Stav
Uzavřeno pro další odpovědi.

Habrton

Zkušený uživatel
Registrovaný uživatel
Počet poděkování
30
NÁZOR: :hi
To,že Slovensko nás Moravany oficiálně uznává za národ je velké pozitivum i politici se k nám hlásí čím dál tím více. :great
Možná je to dáno i tím,že Moravané a Slováci vzešli ze společných kořenů a historická velká Morava leží na území našich dvou zemí Moravy tak i Slovenska.
Vždyť mocný SVATOPLUK byl naším společným vládcem a oba naše národy se k němu HLÁSÍ.
Češi s námi neměli v té době nic společného a teprve se jejich národ utvářel.

Po historicky špatných, ale i dobrých zkušenostech soužití Češi - Moravané - Slováci.
V dnešní době získávám čím dál tím větší pocit,že Slováci a Moravané jsou si daleko blíže k sobě jako Moravané a Češi.

S České strany slyším jen negace a opovrhování v lepším případě nezájem s té Slovenské vřelost a povzbuzení.
Možná je to dáno i tím,že Slováci si přišli ústrky podobnými těm,které teď posloucháme my Moravané.
Kdyby kdokoliv z Vás věděl o nějakém jakémkoliv pozitivním počinu :yeahČechů vůči nám Moravanům.
Prosím dejte to zde na fórum já o ničem takovém nevím a je mne to ze srdce líto. :(

Dovětek
s předchozí pozvánky na FESTIVAL strana 31. :hi​
 

DeletedUser

Guest
Ačkoliv jsem z Čech, bohužel s tebou musím souhlasit....pokud jsou nějaké kladné vztahy Čechů k Moravanům tak bych to viděla spíše na jedince co mají na Moravě přátele...maximálně nějaká obec, že by měla družbu s obcí u vás, ale o žádné konkrétní také nevím...

Mě osobně to moc mrzí byla bych ráda kdyby tomu bylo naopak, ovšem takových nás je asi málo...snad přátelům které na Moravě mám jednou nebude vadit, že jsem odkud jsem, protože poslední dobou se na nás moc chvály nepíše :(
 
Naposledy upraveno moderátorem:

DeletedUser

Guest
Jedna vec ma zaujíma,vec ktorú som si už dávno všimol a vidím to aj tu a neustále,vo všetkých príspevkoch a porovnaniach medzi národmi.
Keď ukáže nejaký článok,alebo osobne píše Moravan,v článku medzi národmi je to porovnanie v poradí Moravan-Čech-Slovák alebo Čech-Moravan-Slovák,takto to napíše stále Moravan.

Čech väčšinou napíše Čech-Moravan-Slovák,skoro nikdy nie inak.

Ale zaujímavé je pre mňa to poradie,ako k tomu dospeje pisateľ,že ten Slovák je písaný vždy posledný.
Nie je to podľa veľkosti územia,ani podľa počtu obyvateľov,to by to vyzeralo inak,celkom by ma zaujímal ten kľúč,podľa čoho,je nútený pisateľ používať toto poradie,stále to iste,ja v tom žiadnu logiku nevidím. :mocking

Inak v škole života u nás stále učia to,že o kom píšeš,napíš ho prvého,či sa jedna o meno,zem,pohlavie,grafy,tabulky,je podľa mňa veľmi sebecké a neslušné,uvádzať najprv to svoje a na druhom mieste,spomenúť to o čom a o kom píšem.
Ale ,možno na to väčšina používa nejaký kľúč,prečo to tak je,samozrejme,bez hádok a väčšich emócii,by ma odpoveď na to,veľmi zaujímala ,ďakujem ;).

Netvrdím,že je to tak stále a pravidlom,ale 90% príspevkou a ľudí,takto určite píše,schválne,som si skontroloval,staré príspevky,kde o tom píšem aj ja,u mňa je to v poriadku,píšem najprv o Vás :D.
 

DeletedUser

Guest
Víš co Pajcline, asi bych taky napsala: Češí a Slováci. Moraváky bych vynechala, ikdyž jsem z Moravy.

A teď k tomu klíči. Můj je nejspíš tento: byli jsme Československo. Česko bylo vždy uvedené jako první :)
[SPOIL]nějak nemám nic proti Čechům, myšleno pražákům atd. a už vůbec ne proti Slováků, protože celá moje rodina má slovenskou krev[/SPOIL]
 

DeletedUser

Guest
Áno Landoro,dík za vysvetlenie,má to logiku,aj keď len polovičnú,teda medzi Čechmi a Slovákmi to takto beriem :yes,no k Morave,už logika asi neexistuje :pardon.
Možno,by sa našlo v nejakom príspevku,kde som to pokazil a otočil to aj ja,ale myslím,že väčšinou ma písmenka nepustia a píšem to prirodzene stále opačne,aby som tým ukázal rešpekt,k tomu o kom píšem.
Je to podobné ako napriklad rada kmeňa na profile,je tu Dara,Oggynka z obomi som bol dlho v radách,ale profil ktorý som robil,stále som si nick pichol na 3-4 miesto,stále za ženy.
Ale schválne,by si mohol každý pozrieť príspevky,kde to písal v poriadku,dokazoval tým druhej strane rešpekt a písal najprv o ňom,celkom by ma zaujímalo,kto písal,ako má :D.
 

DeletedUser33829

Guest
Ale zaujímavé je pre mňa to poradie,ako k tomu dospeje pisateľ,že ten Slovák je písaný vždy posledný.
Nie je to podľa veľkosti územia,ani podľa počtu obyvateľov,to by to vyzeralo inak,celkom by ma zaujímal ten kľúč,podľa čoho,je nútený pisateľ používať toto poradie,stále to iste,ja v tom žiadnu logiku nevidím. :mocking

Největší borci chodí na konec, tak je Slovák na konci.:cool

Je to síla zvyku, že jsme byli Ćeskoslovensko a příslušníci většího národa bývají psaní dřívě. Co se týká toho spojení Čech-Moravan-Slovák, tak se podívej na mapu, kterou čteš zleva doprava a máš nejdříve Čechy, pak Moravu a nakonec Slovensko, taky ten vztah Čechy-Morava je bližší, jak zbylé duálové vztahy, kde figuruje Slovensko. Habrton by zde mohl vzpomenout Velkomoravskou říši, kde to bylo jinak nebo by se mohl vzpomenout Matyáš Korvín, ale to jsou přitom zpětném otáčením krátké epizody. Myslím, že z těchto důvodů by bylo nelogické mezi Čechy a Moravany psát o Slovácích, a tak mezi prvním a posledním místem se volí to poslední.:pardon
 

Biblos

Zasloužilý veterán
VIP
Registrovaný uživatel
Počet poděkování
1.326
Pajcline, máš zcela pravdu. Pokud o někom píši, je logické, že mu dám čestné místo. Ale toto zná jen málo pisatelů - je to stejné, jako jsem se setkával v zápisech s tím, že třeba president společnosti byl vypisován celým jménem včetně titulů, ale třeba žena - vedoucí oddělení už jen příjmením. Dalo mi to dost přesvědčování, aby to psali správě - buď všichni jen příjmení, nebo všichni plným jménem včetně titulů, nebo jen iniciála jména a celé příjmení.

Abych se něčeho podobného vyvaroval, řešil jsem to ve svých kmenech abecedním pořadím, což je také jedno z přípustných řešení. Proto si myslím, že i to psaní Česko - Morava - Slovensko - vychází z této logiky. Je to abecedně seřazeno, tedy se nikomu nedává nad nikým důležitost - je to znak rovnosti, stejného významu. A pak také, jak to geograficky vyjádřil Shedd, to také dává logický smysl.

V každém případě - pokud to ale bude od obyvatele Moravy napsáno v pořadí Morava, Čechy, Slovensko nebo Morava, Slovensko, Čechy - je jasné, že si toho moravského považuje "na prvním" místě a to už tak zcela v pořádku není - zjednodušeně - host by měl být na čestném místě, ne domácí ...
 

Habrton

Zkušený uživatel
Registrovaný uživatel
Počet poděkování
30
Keď ukáže nejaký článok,alebo osobne píše Moravan,v článku medzi národmi je to porovnanie v poradí Moravan-Čech-Slovák alebo Čech-Moravan-Slovák,takto to napíše stále Moravan.

Čech väčšinou napíše Čech-Moravan-Slovák,skoro nikdy nie inak.
Za sebe mohu říci,že píšu schválně napřed Moravan - Čech jako PROTEST proti zavedenému mediálnímu pořádku
a upřednostňování jednoho národa v ČR vůči ostatním.

Na to jak by to mělo správně být jsme se ptal kamaráda co učí na základní škole jazyk Český a podotýkám je to Čech žíjící v Praze.

Jeho odpověď: :hi

Český jazyk nikterak neurčuje pořadí který stát či národ by měl být uváděn jako první.
Je nepsané všeobecně pravidlo,že napřed se uvádí jméno toho státu či národa ,který daný článek autor píše.

Například k nám přijede prezident Německa a v novinách se objeví titulek Česko - Německé vztahy
Nepíše me u nás Německo - České vztahy nebo Bavorsko - České.

To platí i o vztahu Čechů a Slováků.
Podívej se na titulky Atlas.cz Česko - Slovenské vztahy a Atlas.sk Slovensko - České
Zde to máš dobře vysvětleno.

Vše záleží též na kontextu celého textu.

Pokud si,ale píšeš s někým a dotyčný má pocit,že upřednostňuješ svůj národ či zemi nad jeho.
Občas ty jména otoč.
Ničemu tím neuškodíš a utužíš tím sousedský vztah.

Měj se a drž se Moravane.
 

DeletedUser

Guest
Zaujímavé názory :yes,no asi sa budem držať,toho čo som sa stále držal,myslím že keď ženu napíšem skôr,meno iného,alebo iný štát,ako ten môj,náš,určite tým nič nepokazím,práve naopak ;).
Prekvapila ma Tondova odpoveď,od toho učiteľa,vidí sa mi to tak troška sebecké,ale tak,asi ten učiteľ,vie čo hovorí.
No nič,ide sa pracovať,pekný deň:hi.
 

DeletedUser35035

Guest
Pajcline, pokud můžu já Ti to objasním.

Když vezmeme do úvahu národy
Čech
Moravan
Slovák

Tak přesně ti můžu vysvětlit toto poradí. Nevím jestli si četl někdy Bibli, kde je zajímavý výrok
"Lebo poslední, budú prví a tí čo sú na Zemi prví, v nebi posledními budú"

Alebo alespoň v tomto smyslu to tam je.
No a jelikož Křesťanství je nejvíc rožšířené u Slováků, tak se tímto heslem řídí nejvíc. Pak Moravané, kteří taky věří, ale už jsou ovlivňováni Čechma, kteří jsou většinou bez vyznání/nevěřící :)


Ale to je jen hypotéza :D
 
Stav
Uzavřeno pro další odpovědi.
Nahoru